27 januari, 2019

Lappmes blev ny fågelraceart

Lördagen den 26 januari genomfördes det numera traditionsenliga fågelracet i Ångermanland. Åtta lag ställde upp där ett lag genomförde racet lördagen före beroende på att de inte nåtts av informationen att vi flyttat fram racet en vecka.

 

Vädret under dagen var besvärligt med mycket snöfall och dålig sikt. Därtill tillkom att det var många oplogade väder med mycket snö. Ett lag körde fast i snömassorna och andra lag hade svårt att ta sig fram till de ställen som man tänkt komma till.

Vid genomgången i Härnösand på kvällen summerades dagens resultat. Allmänt beskrevs det som ett lite svårare år med färre fåglar på fågelborden. I vissa kustavsnitt var det is eller drivis som minskade andelen öppet vatten att spana av.

 

 Vinnare blev laget “Inte under hundra” från Örnsköldsvik som skrapade ihop 38 arter. Tvåa blev “Fri som fågeln” med 36 arter också de från Örnsköldsvik. Båda dessa lag hade på morgonen tagit sig till en skogsmatning i Mellansel där det finns lappmes, en ny art i racets historia. Det visade sig vara ett vinnande koncept. I Härnösand sågs två svarthättor både en hane och en hona på olika fågelmatningar vilket visar att arten allt oftare stannar kvar hos oss under vintern.

 

 Resultat från fågelracet 2019

1. Inte under hundra (Örnsköldsvik) 38 arter

2. Fri som fågeln  (Örnsköldsvik) 36 arter

3. Bortkomlingarna (Härnösand) 35 arter

4. Köxarna (Örnsköldsvik) 35 arter

5. Die beobachtende beamten (Härnösand) 34 arter

6. Outsiders (Härnösand) 34 arter

7. Nordingråskarvarna (Nordingrå) 28 arter

8. Storskarvarna (Härnösand) 20 arter

 

De deltagande lagen tackar arrangörerna “Bortkomlingarna” för ett bra arrangemang med gott och värmande kvällsmål, trevlig artgenomgång och ett intressant fågelquiss.

Gilla gärna

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar