Fågelskyddsfond

Stöd ÅOFs fågelskyddsarbete!

Vitryggig hackspett, hane, Gideå, Örnsköldsvik 6 mars 2016. Foto: Claes Rosenqvist.

ÅOFs fågelskyddsfond

 

ÅOF har en fågelskyddsfond där pengar avsätts så att föreningen ska kunna jobba med skydd av fåglar, fåglars miljöer och inventeringar av känsliga arter. För att stödja detta jobb kan ett valfritt belopp sättas in på 

pg 2 99 26-3.

Märk med “Fågelskyddsfonden”

 
Vitryggig hackspett, hona Gådeån, Härnösand 24 april 2016. Foto: Pekka Bader.

ÅOF arbetar aktivt med fågelskydd i landskapet. Vi inventerar årligen kungsörn, berguv och vitryggig hackspett – tre rödlistade arter och jobbar för skydd av dessa fåglars miljöer. Mer om det kan du läsa under menyn ”Inventeringar”.


Vi har under 2024 också jobbat med inventering av fåglar på Norrmossaflon i Helgum, haft utbildningar med Holmen Skog och Härnösands stifts skogsplanerare vad gäller hänsyn till den vitryggiga hackspettens miljöer. Vi granskar och skriver remisser i  ett stort antal vindkraftsärenden, solcellsparker,  ledningsdragningar och andra typer av industri-, handels- eller bostadsplaneringar från företag, kommuner m.fl. Vi har också kontakter med Länsstyrelsen och kommunerna i flera ärenden varje år och bidrar med kunskapsunderlag kring skyddsvärda fågelmiljöer. Vi är med i viltförvaltningsdelegationen, sektorsrådet för skogen, Naturgruppen på Örnsköldsviks kommun m.m. 


Vårt engagemang och vår röst behövs på många ställen där vi som förening står för den kunskap som behövs för skydd av den biologiska mångfalden och naturmiljön som blir allt mer undanträngd.  

Stare. Foto: Anders Moberg.

Talltita. Foto: Ove Källström.

Tjäder. Foto: Leif Johansson.

Kungsörn. Foto: Ove Källström.

Lavskrika. Foto: Robert Åkerlund.

sv_SESwedish