Artskydd

 

ÅOF arbetar med skydd av våra fågelarter. Fokuset gäller framför allt de rödlistade och hotade arterna. ÅOF gör större insatser vad gäller inventering av kungsörn, berguv och vitryggig hackspett. Om det kan du läsa mer om under rubriken inventeringar.

 

 

Skogens fåglar

Våra arters livsmiljöer hotas av mänsklig exploatering i olika former. Speciellt utsatta är fåglarna i skogen och i odlingslandskapet. De klarar inte av den snabba förändringen som sker i deras livsmiljöer. Vad gäller skogen försvinner många arters häckningsmiljöer med minskade möjligheter till bobyggnation, fösosök och skydd. Nästan hela vårt skogslandskap idag är kalaverkad. Den kontinuitetsskog som har funnits i Sverige är snart borta och vi hittar bara naturligt uppkommen skog i skyddade områden (nationalparker, naturreservat m.m.). Resten är brukad skog. Det går framför allt dåligt för de fågelarter som lever i barrskogar i Sverige. Speciellt usatta arter är våra skogsmesar som talltita, svartmes och lappmes samt tretåig hackspett, lavskrika, tjäder men även ugglor och rovfåglar.

Läs mer om BirdLife Sveriges arbete för skogen

 

 

För de mest utsatta arterna finns framtaget artvisa vägledningar där du kan se Skogsstyrelsens vägledningar samt BirdLife Sveriges vägledningar.

 

 

Odlingslandskapets fåglar

I odlingslandskapet gör brukningsmetoderna med allt tidigare skörd, och flera omgångar av skörd, det allt svårare för de arter som häckar på ängs- och åkermark. Storspov, tofsvipa, sånglärka, stare är några arter som är speciellt utsatta. Läs mer om BirdLife Sveriges arbete med Jordbruksfrågor.

 

 

Hela BirdLife Sveriges fågelskyddsarbete hittar du på https://birdlife.se/fagelskydd/

Kontinuitetsskog i Sverige är snart borta och vi hittar bara naturligt uppkommen skog i skyddade områden (nationalparker, naturreservat m.m.). Resten är brukad skog. Det går framför allt dåligt för de fågelarter som lever i barrskogar i Sverige. 

sv_SESwedish