Besök uvlokalen precis i skymningen och invänta rätt skymningsljus när man inte längre kan läsa en dagstidning. Då är chansen störst att få höra berguvhanen ropa. Foto: Thomas Birkö.
6 januari, 2019
Hjälp ÅOF att inventera berguv i vår!
Riksinventeringsart 2019 och 2020
BirdLife Sverige har bestämt att berguv ska vara riksinventeringsart under 2019 och 2020. Orsaken är att det från flera landskap kommer rapporter om en kraftig minskning av berguven. Anledningen att inventeringen görs under två år är för att berguven i norra Sverige är beroende av sorkpopulationernas fluktuationer mellan olika år. Under ett dåligt sorkår hörs betydligt färre ropande uvar än under ett bra sorkår.
Situationen i Ångermanland
I Ångermanland har berguven genom utplantering ökat från ett fåtal par i slutet av 1970 till en toppnotering på knappt 50 uvrevir 1994. Berguv Nord kom igång med utplanteringen av uvar 1982 efter att projektet erhöll de första avelsparen några år tidigare. I takt med att utplanteringarna minskat under 2000-talet och sedemera upphörde 2006 har uvstammen i det vilda gått tillbaka och kan nu vara nere på nästan samma låga nivå som innan utplanteringarna började göras i början av 1980-talet. Det är oroväckande och utifrån denna trend är det viktigt att få koll på den vilda uvstammen. Vi vet inte om de låga siffrorna de senaste åren beror på att vi har inventerat sämre och därför missat uvrevir.
ÅOF behöver hjälp med inventeringen
Var i landskapet har vi ropande berguvar i vinter/vår? Vill du bidra med att besöka en eller flera uvlokaler får du gärna maila följande uppgifter till någon av de projektansvariga eller skicka information till riksinventeringberguv@birdlife.se:
1. ditt namn, email och telefonnummer.
2. ort som du bor i.
Läs mer om hur man inventerar berguv på ÅOFs hemsida!
Hur inventerar man berguv?
Gör en insats för världens störst uggla – berguven! Bidra till att få kunskap om hur många berguvar vi har i landskapet. Denna fantastiska fågel behöver vår insats för att vi långsiktigt ska kunna skydda den och ha kvar den i vår fauna.
Thomas Birkö, David Rocksén och Andro Stenman,
Projektgruppen för riksinventeringen 2019-2020