Vitryggig hackspett 2025

BirdLife Sveriges ”Vitryggig hackspett Norrland” har sedan 2020 arbetat framgångsrikt, med finansiering från Petra Lundbergs stiftelse och Strangells stiftelse. I Ångermanland har ÅOF börjat med inventering 2020 efter det första mötet i Boden 7-9 februari 2020 när regionalföreningarna i Norrbotten till Dalarna träffades. På BirdLife Sveriges hemsida finns mer fakta om Vitryggig hackspett Norrland”.

 

Fyra kända revir i Ångermanland 2023

Under åren har vi inventerat ett 25 tal lämpliga lövskogsområden. Under 2023 blev det ett lyckad resultat av våra ansträngningar  Tre par har konstaterats i landskapet samt en hona i ett fjärde revir. Av dessa har ett par säkert häckat och fått ut 3 ungar. De två andra paren kan också ha fått ut ungar fast vi inte lyckades upptäcka det.

Vi har haft matningar med späck ute på mellan 15 till 20 lokaler under vintrarna. Vintern 2023-2024 började vi också använda viltkameror.  Under 2024 noterades bara en ensam hona på häckningslokalen från 2023. På två andra ställen noterades revir bland  annat ett par där det kan ha gått ut ungar. Sedan finns det också rapporter av sedda vitryggar på två andra lokaler som inte är helt kvalitetssäkrade.  


Näringshack av vitryggig hackspett

Under 2024 har troliga näringshack från vitryggig hackspett setts i 5-6 delområden i landskapet, oftast kustnära. Hackmärkena sitter oftast lågt (0–50 cm över marken) på lövträd. Framför allt gråalar och sälgar men även asp. De förekommer ofta på rätt klena träd. Hackmärkena är lillfingerstora och utmejslade som en tratt runt själva hålet i kärnveden där hålet är påtagligt rektangulärt i höjdled. Hålen är 5-6 mm djupa och i döende gråalar är de svarta i kanten från larver av halssteklar. Se foton längst ner på sidan!. Om du ser denna typ av hackmärken så fotografera dem och hör av dig till oss!

 

Invasion av fåglar från Finland

År 2015 och 2019 skedde större inflöden av vitryggiga hackspettar från Finland. Även under 2022 sågs en större invasion till den svenska norrlandskusten, och under våren 2023 fanns 11 kända häckningar i Sverige varav 7 av dem i Västerbottens län. Det naturliga inflödet har bidragit till en betydande förstärkning av den svenska populationen, och har också inneburit att behovet av inventeringar och populationsövervakning ökat. BirdLife Sverige och regionalföreningarna i norra Sverige såg ett
behov av att samla och dela det befintliga kunskapsläget om vitryggig hackspett i norra Sverige för att sedan kunna arbeta framåt och utveckla samarbeten och samverkan

.

Seminarium om vitryggig hackspett i Kramfors den 10-12 november 2023.

Efter mötet i Boden 2020 och Holmsund 2021 anordnades ett tredje seminarium om vitryggig hackspett, denna gång i Kramfors. Seminariet anordnades av  Ångermanlands Ornitologiska Förening och BirdLife Sverige. Inbjudna till mötet var ideella naturvårdsorganisationer, myndigheter och skogs- och energibolag med verksamhet i norra Sverige. Under helgen presenterades det aktuella läget för den svenska vitryggspopulationen, hur bevarandearbete bedrivs, och hur de olika intressenterna arbetar med att utveckla, stärka och bevara vitryggens lövskogsmiljöer.

Seminarierapporten från Kramfors 10-12 november kan laddas ner nedan lågupplöst.

Seminarierapport lågupplöst

 

Naturskyddsföreningens projekt vitryggig hackspett har tagit fram en vägledning för ”Klassning av vitryggskog – Handledning i klassificering och skötsel av
skogsmiljöer lämpliga för vitryggig hackspett”

BirdLife Sverige och Skogsstyrelsen har också tagit fram artvisa vägledningar för vitryggig hackspett. De kan laddas ner nedan.

BirdLife Sveriges vägledning för vitryggig hackspett

Skogsstyrelsens vägledning för vitryggig hackspett

Från Åtgärdsprogrammet för hotade arter finns också en broschyr att ladda upp: Vitryggig hackspett. Åtgärder för att bevara och skapa höga naturvärden i lövskog (lansstyrelsen.se) 

 

Hane vitryggig hackspett. Gideå, Örnsköldsvik 6 mars 2016. Foto: Claes Rosenqvist

Hona vitryggig hackspett, Gådeån, Härnösand 24 april 2016. Foto: Pekka Bader.

Hur känner man då igen en vitryggig hackspett?  

 
Arten är något större än större hackspett men saknar de vita skulderfläckar som större hackspetten har. I stället har vitryggen, som det låter av namnet, en vit bakrygg. Hanen har helröd hjässa och honan svart. Sedan är vitryggen längstreckad på bröst och buk och har en rosa undergump. En större hackspett är inte längstreckad och har en klart röd undergump. Se bilderna på vitryggarna ovan!
 

Rapportera in vitryggar om du ser dem! 

 

Det är en av Sveriges mest hotade arter. Den är akut hotad (CR) på den svenska rödlistan och behöver allt skydd och stöd den kan få.

 

Hör av dig via telefon eller mail till

Thomas Birkö  070-397 81 52
David Rocksén  070-292 68 69

Var observant på hackmärken (näringssöksspår) av vitryggig hackspett!

Helt säkra hackmärken av vitryggig hackspett på sälg. Fågeln har setts mejsla ut dessa spår och sedan flugit därifrån varefter fotot har tagits direkt.

Säkert näringshack i sälg av vitryggig hackspett. Foto: Christer Olsson
Säkert hackmärke i sälg från vitryggig hackspett. Foto: Christer Olsson.

Några exempel på troliga vitryggshackmärken noterade i Ångermanland 2024 under inventering i fina lövskogsområden.

Näringshack av trolig vitrygg på sälgar i Ångermanland 2024. Foto: Thomas Birkö.

Många av hackmärkena hittas på södersidan av solbelysta sälgar och aspar ofta längs vägar och ofta lågt ner.

Näringshack av trolig vitrygg lågt ner på klen asp. Foto: Thomas Birkö.
Näringshack av trolig vitrygg lågt ner på klen sälg vid vägkant. Foto: Thomas Birkö.
Näringshack av trolig vitrygg lågt ner på klen sälg vid vägkant. Foto: Thomas Birkö.
sv_SESwedish