23 maj, 2022

Fågelvandring i Skuleskogen 22 maj

Den 22 maj arrangerade Höga Kusten Naturum och ÅOF en fågelutflykt i Skuleskogen med en vandring från Västra Entrén till Långtjärnshällorna och Nylandsruten.  Från morgonen deltog 13 personer och vi uppmärksammade både Nationalparkernas Dag och den Biologiska Mångfaldens Dag.  Under vandringen sågs och hördes runt 20 fågelarter där bofink dominerade liksom mindre korsnäbb som hördes och sågs lite här och där. Andra fågelarter var t.ex. dubbeltrast, taltrast, trädpiplärka, svartvit flugsnappare, rödstjärt, rödhake, talgoxe, skogssnäppa, gärdsmyg.

 

Det var generellt väldigt fågelfattigt och känslan är att art- och indivdrikedomen blir allt glesare i den svenska skogen även i de allra finaste miljöerna. Avsaknaden av skogsmesar som talltita och svartmes är mycket tydlig. Dessa arter klarar inte den påverkan som det svenska kalhyggesbruket innebär. Minskningen har gått snabbt. För 20 år sedan var det inga problem att höra och se dessa fåglar på en vandring i Skuleskogen. Märkligt under vandringen var också att inga lövsångare hördes. Det är viktigt att det snabbt sker en omläggning av markanvändningen både i jord- och skogsbruk så att mer hänsyn tas till biologisk mångfald. Bland annat behövs det tillskapande av mer våtmarker för vi ser också att andelen insekter har minskat betydligt på senare år.

 

En del andra trevligheter noterades under vandringen bland annat en kopparorm (ormslå) som är en benlös ödla och ingen orm, samt fjärilar som sorgmantel, tosteblåvinge och grönsnabbvinge samt ormbunken kambräken.

 

Gilla gärna
sv_SESwedish