22 december, 2023

Håll koll på din fågelmatning över jul- och nyårshelgen. Har du någon vitrygg på fågelbordet?

ÅOFs  styrelse vill passa på att önska God Jul och Gott Nytt År!

 

Under 2024 kommer föreningen att fortsätta med inventeringar och fågelskydd!  Fortsätt att vara med oss och stödja oss i det jobbet. Förutom kungsörns- och berguvinventering kommer vi under våren 2024 att fokusera även på inventering av vitryggig hackspett. 


Glädjande nog var det en häckning med tre ungar av vitryggig hackspett i år i Ångermanland och ytterligare två par och en hona noterades revirhållande. Fyra revir under samma år i Ångermanland är rekord för åtminstone de senaste 75 åren.  Vitryggar har via invasionsrörelser från Ryssland och Finland nått norrlandskusten både hösten 2015 och 2019 och en litet tillflöde även hösten 2022. Arten har i samband med dessa inflöden etablerat sig i lämpliga lövskogsmiljöer i vårt landskap.


Sätt gärna ut späck, talgkorvar eller liknande på din fågematning och håll koll i vinter! Vitryggen kan dyka upp och käka av späcket. ÅOF har just nu igång ett tiotal späckmatningar i landskapet varav 6 stycken med kameraövervakning. Ytterligare kameror ska upp.

 

Hur känner man då igen en vitrygg?  

 
Arten är något större än större hackspett men saknar de vita skulderfläckar som större hackspetten har. I stället har vitryggen, som det låter av namnet, en vit bakrygg. Hanen har helröd hjässa och honan svart. Sedan är vitryggen längstreckad på bröst och buk och har en rosa undergump. En större hackspett är inte längstreckad och har en klart röd undergump. Se bilderna på vitryggarna nedan!

Rapportera in vitryggar om du ser dem! Det är en av Sveriges mest hotade arter och den behöver allt skydd och stöd den kan få.

Hane vitryggig hackspett. Gideå, Örnsköldsvik 6 mars 2016 Foto: Claes Rosenqvist.

Hona vitryggig hackspett, Gådeån, Härnösand 24 april 2016. Foto: Pekka Bader.

 

Gilla gärna
sv_SESwedish