31 januari, 2021

Kyligt artrace avgjort

Med temperaturer från – 27 grader från morgonen så genomfördes årets fågelrace i Ångermanland 30 januari. Det blev i slutändan bara fyra lag som var med denna gång och samtliga från Örnsköldsvik. Vi starten på racet var det – 21 grader. Fram emot 11-tiden kom det in moln som dämpade den värsta kylan så på eftermiddagen låg det runt 12-13 minusgrader. De stora snömängderna kombinerat med stark kyla under januari gjorde att det i år verkligen var ett vinterfågelrace. Havet var igenfruset från kusten ut till de yttersta öarna t.ex. Råskärsön, Trysunda m.fl. så att hitta öppet vatten med sjöfåglar var mycket svårt. Det var endast vid Skags udde som det var öppet hav utanför skären. Där plockades också  sjöfåglarna in för de lag som var på plats där ute bl.a. 3 storskarvar, ett 20 tal storskrakar, en ejder, en havstrut, ett knölsvanspar samt en sångsvan.

Annars var det fågelbordskontroller som gällde vid detta race. Även detta var svårt för det var inte så mycket fåglar på många fågelbord som tidigare varit bra under vintern.

Sammanlagt sågs 40 arter under dagen. Vinnande lag ”Inte under hundra med Jonas” plockade ihop 34 arter. Vi racen tidigare år har ofta vinnande lag legat på drygt 40 arter.

Resultat:

Inte under hundra med Jonas, 34 arter

Fri som fågeln, 29

Pippi på Föggel, 27

Tarsiger, 19

En art som var svår under årets race var knipa som bara ett av lagen såg. Av intressantare arter som noterades var trädkrypare, stenknäck, bergfink, sparvuggla, sparvhök, duvhök och havsörn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gilla gärna

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar