27 januari, 2021

Nu är det dags för vinterfågelräkningen!

BirdLife Sveriges årliga vinterfågelräkning ”Fåglar inpå knuten” går av stapeln nu i helgen. Från fredag 29 januari till måndag 1 februari är det bra att ha fågelbordet dukat med godsaker för fåglarna. Sedan gäller det att under dessa dagar försöka vid något/några tillfällen räkna hur många individer man ser som mest av varje art vid sin matning.

 

Denna fågelinventering sker i hela landet denna helg. Genom att rapportera in resultatet till BirdLife Sverige bidrar man också till en kartläggning av de övervintrande fåglarnas utbredning i landet. Talgoxen brukar vara den art som det ses flest individer av varje år.

 

En art som brukar rapporteras från Ångermanland vid dessa räkningar är entita. Det är en art som det historiskt finns väldigt få fynd av i landskapet – man skulle kunna säga att arten inte finns alls. De brukar i stället vara talltitan som ses och som man förväxlar den med. Talltitan ser ni på fotot ovan där ett kännetecken är den ljusa (gråvita) vingpanelen som man ser på vingens sida. Fotograf: Ove Källström.

 

Var gärna med på denna trevliga fågelaktivitet!  Mer information om hur man gör och hur man rapporterar in resultatet finner du på BirdLife Sverige hemsida  https://vinterfaglar.se/.

De som deltog året innan brukar få utskickat rapportblanketter, men helst ser man att det rapporteras via webben.

 

 

 

 

Gilla gärna

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar