26 januari, 2020

Svårt artrace 2020 - men ändå 40 arter för bästa laget

ÅOFs artrace som gick av stapeln lördag 25 januari var klurigare än vanligt.  På grund av den milda vintern med lite snö, i stort sett nästan barmark vid kusten, och öppet hav borde ha gjort att det skulle finnas många arter kvar i år jämfört med tidigare år. Så blev inte fallet! Tvärtom. Trots öppet hav så var det färre arter som sågs vid den havsspaning som gjordes. Även fågelborden hade betydligt färre fåglar än det brukar vara. Dock var det några arter som stack ut med stort individantal. Det var sidensvans, björktrast och grönsiska. Av dessa fanns det gott om individer bl.a. stora flockar av sidensvans och björktrast. Det var också en hel del steglits i farten.   I år var det tio lag som var med på racet vilket är det högsta antalet någonsin sedan denna aktivitet startade 2009. Av intressantare arter som noterades var lappuggla i Berghamn, Nora och turkduva i Kramfors. Stare var en art som var oväntad och som sågs i Nordanås av nybörjarlaget ”Fri som Fögglar”. Bästa lag blev ”Köcksarna” från Örnsköldsvik med Jonas Konradssson och Bo Nensén. Det skrapade ihop hela 40 arter vilket var suveränt bra med god marginal ner till lag 2 och 3 som båda hade 35 arter. Nedan ser ni resultatet! Totalt skrapade lagen tillsammans ihop 52 arter. Ny art i fågelracets historia var 3 ex av kanadagås som ”Fri som fågeln” såg i Sandlågan vilket inte två av de andra lagen såg fast de besökte samma plats?!   Mest klimatanpassade lag var ”Die beobachtende Beamten” från Härnösand med kort körsträcka och med bil med fossilfritt drivmedel. Heder åt dem!   Stort tack till det arrangerande laget ”Fri som fågeln”, Karin och Robert, som hade fixat med samlingslokal, midddag, kaffe m.m.   Resultat Fågelracet 2020 1. Köcksingarna, Örnsköldsvik  40 arter (körsträcka 107 km) 2. Die beobachtende Beamten, Härnösand   35 arter  (körsträcka 44 km) 3. Inte under hundra, Örnsköldsvik   35 arter (körsträcka 113 km) 4. Pippi på Fögglar,  Örnsköldsvik   34 arter (körsträcka 82 km km) 5. Fri som fågeln, Örnsköldsvik   34 arter (körsträcka 107 km) 6. Skags vänner, Härnösand   34 arter (körsträcka 205 km) 7. Outsiders, Härnösand   32 arter (körsträcka 32 km) 8. Tarsiger, Örnsköldsvik   31 arter (körsträcka 152 km) 9. Kramforskråkorna, Kramfors   28 arter (körsträcka 75 km) 10. Lazy Birdwatchers, Härnösand   19 arter (körsträcka 50 km)  
Björktrast 25 januari i Örnsköldsvik mellan Dalgatan och E4. Det var mellan 200 och 300 stycken i området. Foto: Ulf Norberg.
Gilla gärna

Kommentarer

  1. Jag önskar att det skulle vara möjligt att hitta statistik på alla föregående års resultat av tävlingen. Går det att ordna? Med vänlig hälsning Stefan Morell

    Skrivet av Stefan Morell den 26 januari, 2020.

  2. Hej Stefan!

    Jag ska kolla om det på något sätt går att lägga ut. Jag har det som en excelfil och kan sända dig!
    /Thomas

    Skrivet av thomasbirko den 28 januari, 2020.

Skriv en kommentar